Angstreductie in de medische sector? Aromatherapie helpt

Niemand komt graag in een ziekenhuis of bij de tandarts. Alleen de gedachte eraan al zorgt bij veel personen voor koude rillingen. Daarom besteden steeds meer praktijken aandacht aan het verbeteren van de omgeving om klanten zich beter op hun gemak te laten voelen. Een healing environment kan namelijk helpen bij het geneesproces van patiënten. Aromatherapie is daarvoor een relatief gemakkelijke en effectieve methode.

Zo werkt Aromatherapie:
Mensen hebben een zeer sterk geheugen voor geuren. Deze geuren worden gekoppeld aan ervaringen die mensen hebben gehad tijdens het ruiken van die geur.

De geurbeleving in ziekenhuizen en andere medische praktijken is vaak erg kenmerkend en specifiek. Deze geuren worden in je hersenen direct gekoppeld aan de gevoelens van angst en stress die vaak gepaard gaan met een bezoek aan een ziekenhuis of tandarts. 

Met aromatherapie kun je de specifieke geur wegnemen en vervangen door een geur die een positieve associatie opwekt. Bijvoorbeeld de geur van fris groen gras of citroen. Deze geuren wekken vrolijke frisse beelden op van lente, vakantie of een heerlijke zomeravond op het terras.

“Aromatherapie ontkoppelt de negatieve herinnering en vervangt deze door een positieve associatie”.

Hierdoor daalt het stressniveau en worden gevoelens van angst verlaagd. De hersenen denken dat je in een heerlijk grasveld ligt, terwijl je eigenlijk in de wachtkamer zit van je dokter. Feitelijk verandert er natuurlijk niets aan de situatie, maar onbewust ervaar je de situatie veel minder stressvol. Als gevolg daarvan wordt je doktersbezoek minder angstig en vervelend. 

0 reactie(s)

Geef een reactie